Beweging AKAD

Project Egonaut

 
Op 8 mei 2014 stond er in het Eindhovens Dagblad een oproep voor een (tijdelijke) nieuwe gebruiker van het 'nepkerkje' . Dit 'nepkerkje' is het enig overgebleven gebouw op het terrein van de voormalige kazerne Beatrixoord langs de Oirschotsedijk. Het pand werd in 1942 gebouwd als onderdeel van een kamp van de Duitse Luftwaffe. Om te voorkomen dat de geallieerden het kamp zouden bombarderen werd het kamp als 'een gehucht met een kerkje' gebouwd.In het gebouw hingen de Duitsers hun parachutes te drogen. Twee jaar geleden werden alle gebouwen gesloopt, behalve het nepkerkje.

De plek heeft absoluut iets. Zowel symbolisch als gevoelsmatig. Ben er eerder al mee bezig geweest, maar toen liep dat op niets uit.
 
Ik heb inmiddels een begin gemaakt met het schetsen hoe -in een ideale wereld- een eigen plek voor 'anders denkenden' eruit zou kunnen en moeten zien. Een plek waar ze zichzelf kunnen zijn, ze hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Een plek ook van waaruit we misschien zelfs wel een soort AKAD-denktank kunnen opzetten om maatschappelijke / technische / morele / utopische problemen kunnen aankaarten en oplossen. In de hoop natuurlijk dat daarmee de 'anders denkenden' hun talenten kunnen laten zien en hun bijdrage kunnen leveren aan een (iets) mooiere maatschappij.
 
*UPDATE*

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder. De locatie ligt er nog even verlaten bij als toen deze foto werd genomen. Ondanks meerdere pogingen om duidelijkheid te krijgen omtrent de voortgang blijven reactie en antwoorden uit. Ik geef echter niet op! 

Het is mij inmiddels méér dan duidelijk dat 'andersdenkenden' echt een plek en een duidelijke pleitbezorger nodig hebben, en die gaat er komen. Hoe dan ook.